بدون دانشگاه هم زندگی ممکن است... مریم دانش آموز پیش دانشگاهی که به عقیده خودش روزهای سختی رامی گذراند با گفتن این جمله اضافه می کند با اینکه می دانم دانشگاه آخر دنیا نیست و بدون تحصیلات عالیه هم می توان زندگی کرد و موفق شد، اما باز هم دلهره کنکور و رسیدن به دانشگاه تمامی وجود من را پر کرده است و متأسفانه در ذهن خود به این مسئله فکر نمی کنم که «شاید قبول نشوم» بلکه به خود می گویم باید حتماً از این سد کنکور بگذرم و به دانشگاه راه پیدا کنم.
وی می گوید: من درس خواندن را دوست دارم و اگر خدا بخواهد می خواهم هر طور که شده ادامه تحصیل بدهم ولی اگر امسال قبول نشوم می دانم که در روحیه ام تأثیر بدی خواهد گذاشت و شاید سال آینده با همین انگیزه و روحیه نتوانم درس بخوانم و امکان موفقیتم کمتر می شود؛ بنابراین تصمیم گرفتم امسال به طور جدی درس بخوانم و به یاری خداوند حتماً موفق شوم.
سهیل دانش آموز پیش دانشگاهی دبیرستان علوی نیز در این زمینه می گوید: علت همه هیجان ها و اضطرابی که برای وارد شدن به دانشگاه در بین کنکوری ها ایجاد شده مسئله رقابت با دیگر همکلاسان و فشار خانواده ها و جامعه است. وی اضافه می کند: متأسفانه جامعه ما جامعه ای مدرک گرا شده و چنین تصور می شود که اگر کسی مدرک لیسانس و دکترا گرفت در جامعه از ارزش و اعتبار خاصی برخوردار است و همه مشکلات برای او تسهیل می شود، در صورتی که دانشگاه شخصیت نمی آورد؛ بلکه علم انسان را اضافه می کند و انسانیت هر کسی بستگی به اخلاق، تعهد و ارزش هایی دارد که در زندگی بدست آورده است.
این دانش آموز توصیه ای به والدین دارد و می گوید: از پدر و مادرها می خواهم که فرزندان خود را درک کنند و برای ورود به دانشگاه این همه به آنها فشار وارد نیاورند و بگذارند که بچه هایشان علم را به خاطر معنویت، کسب علم وآگاهی بیاموزند نه گرفتن مدرک و پست و مقام...!
واقعیت این است که در این آشفته بازار کنکور و تب دانشگاه بیشتر از دانش آموزان والدین آنها هستند که در معرض اضطراب و فشارهای روانی و اجتماعی قرار گرفته اند و دلهره موفق نشدن فرزندشان در دانشگاه تمام زندگی آنها را تحت تأثیر قرار داده است.
و در این میان والدینی که از عهده شهریه بالای آموزشگاه های کنکور برنمی آیند وضعیتی بسیار بغرنج تر و دلهره آورتر دارند، چراکه اگر فرزندشان نتوانست در کنکور موفق شود، همیشه احساس ندامت و افسردگی خواهند کرد، متاسفانه تبلیغات وسیع کنکورگری در جامعه ما به گونه ای انجام می شود که بسیاری از اولیا حتی آنان که فرزندان باهوش و باذکاوت دارند چنین تصور می کنند که اگر آنها را در کلاس های کنکور ثبت نام نکنند امکان موفقیت شان کم خواهد شد و همین مسئله آنها را نگران می کند.